Senaste inläggen

Av Tony Johansson - 5 oktober 2009 21:59

I dessa tider av beslutade motorvägsförbifarter, motorvägstunnlar, motorvägar och fortsatt subventionerade lastbilstransporter, så uttalar sig regeringen så gott som dagligen om vikten att nå framgångar på klimatmötet i Köpenhamn. Undertecknad kan inte låta bli att undra kring vem det är som ska nå framgångar när landets regering ideligen, i någon form av klimatets bakvända jenkadans tar ett par klimatvidriga beslut för varje klimatsmart beslut.


Jojo, det talas om Köpenhamnsmötet som avgörande, men sopa framför egen dörr, det vill regeringen tydligen inte. Hellre då bygga en ny motorvägssnutt någonstans och därigenom bygga in Sverige i en långsiktig miljö- och klimatskuld.


En gammal statsminister sade en gång: "Den som är satt i skuld är inte fri". Det gäller även klimatet, det. Dessvärre är det dock precis som inom ekonomin de arma själar som kommer efter oss, som får lida för dagens tillkortakommanden.


När det gäller klimatet är det inte ens säkert att de arma själarna bor i samma land eller på ens samma kontinent. De som i dag lider hårdast av västvärldens oförmåga att sluta göra fel, är dem som bor på de före detta paradisöarna i världens oceaner. Kiribati, exempelvis, är ett extremt utsatt land. Ett land och en kultur som förmodligen inte kommer finnas om 50-60 år.

ANNONS
Av Tony Johansson - 5 oktober 2009 09:08

Just nu väntar jag på tåget mot Göteborg. Ska på möte med de sekreterare som sitter med i beredningsgruppen för den styrgrupp som har till uppgift att se över Västra Götalandsregionens politiska organisation. Många av de arbetsgrupper som jag sitter med i, har väldigt långa namn. Bara ett konstaterande, så här på måndagsförmiddagen...

ANNONS
Av Tony Johansson - 4 oktober 2009 19:06

I gårdagens TTELA avslöjades hur djup krisen är på den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen på Dalslands sjukhus. Två av tre tjänster är obesatta och om inget görs finns risk att avdelningen läggs ned. Inte därför att behovet minskat, inte för att politikerna vill, utan för att det helt enkelt råder personalbrist. Det är tydligen inte tillräckligt attraktivt att jobba på en liten enhet...


Frågan om BUP i Dalsland är ingalunda unik, snarare är den ett i raden på exempel på hur det går när en politiskt vald ledning inte vågar föra en tydlig personalpolitik. Och då talar jag inte om personal ur ett strikt ekonomiskt perspektiv, utan om  ren och skär personalpolitik.


På grund av felaktiga beslut på riksnivå för 10-15 år sedan, vilket leder till ständig brist på t.ex psykiatiker, och på grund av den strikt hierarkiska struktur som framför allt läkarförbundet är måna om att bevara, så är det ett synnerligen komplicerat snärje till personalstruktur, som den politiska ledningen i regionen har att hantera, det medges. Men det finns också otydlighet i den förda politiken. Varför arbetar man inte fram en regiongemensam strategi för att schemalägga läkarnas arberstid? Varför är man tillåtande till extraknäck för andra arbetsgivare i samma bransch? Och vem bär ansvaret för att personalen finns där behoven finns? Ja, det är några frågor där jag efterlyser att majoriteten framöver ger tydliga uppdrag till personalutskott och utförarstyrelser att utreda och lösa.

Som jag ser det, måste regionens Personalutskott ges de befogenheter som krävs, för att i samverkan med utförare, såsom NU- sjukvården, arbeta fram en långsiktig strategi för sådana frågor. Och när strategin väl är tagen, så ska den genomföras.


Men personalpolitik handlar också om de anställdas rätt till medinflytande i förändringsarbeten, att öka andelen heltidstjänster och utjämna löneklyftorna mellan könen. I flera av frågorna har (S), (C), (FP)- majoriteten arbetat aktivt genom åren, det medges. Men för att lyckas måste man ge tydligare direktiv till Personalutskottet och den personalstrategiska avdelningen, så utskottet och avdelningen verkligen tar på sig rollen att styra arbetet med regionens personalpolitik. Risken är annars att majoritens ambitioner på personalsidan snävas in till frågor om ekonomi, balans och budget. Och det lär vare sig göra medborgare eller anställda någon lycka...

Av Tony Johansson - 2 oktober 2009 09:54

Efter veckor av försök med att logga in, så har jag äntligen lyckats!

Räkna med en betydligt mer kontinuerlig uppdatering av denna blogg framöver, än vad som varit fallet efter sommaren...

Av Tony Johansson - 6 september 2009 21:01

Söndag kväll kl 21.00 ca. Äntligen färdig med allt för idag. Och i morgon väntar en ny arbetsvecka. 30 timmars arbetsvecka, någon ;)    ?

Av Tony Johansson - 3 september 2009 17:21

Stoppa tunnelseendet - byt regering i valet 2010!

Av Tony Johansson - 11 juli 2009 23:31

Nu tar jag lite sommarledigt. Passar på att bjuda på ett litet alster genom följande YouTube- klipp.


M v h Tony JAv Tony Johansson - 30 juni 2009 17:20

Semestertid är tid för annat än att sitta vid datorn och knappa in meddelanden. Särskilt när sommaren visar sig från sin allra bästa sida. Därför tar jag lite ledigt från den här bloggen.


Har du vägarna förbi Mellerud, så hör av dig, så bjuder jag på fika (om jag är hemma). Om du har vägarna förbi någon annanstans, så ha det så bra!


En riktigt trevlig sommar tillönskas er alla!


Vänliga hälsningar TonyBild från en båt Foto: Tony J 


Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Blogkeen
Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se