Direktlänk till inlägg 4 november 2009

Är det små länder som Åland vi ska hoppas på?

Av Tony Johansson - 4 november 2009 22:45

När Vaclav Klaus till sist fick ge med sig och för Tjeckiens del underteckna det ödesdigra Lissabonfördraget, trodde nog de flesta att allting var klappat och klart. Men så i elfte sekunden före tolvslaget, börjar en represenant för de mindre länderna att opponera sig. Åland, som delvis autonom region i Europa, kräver en plats i det nya EU- parlamentet. Lissabonfördraget innebär ju trots allt att Lagtinget, som Ålands högsta beslutande församling heter, också tvingas lämna ifrån sig makt till EU- parlamentet.


När nu Ålänningarna börjat mopsa upp sig, så kanske det finns hopp om att andra kollektivanslutna stater utan makt i EU- parlamentet, såsom Andorra, San Marino, Moncao och kanske rentav självaste Vatikanstaten, kommer kräva platser i Europas finrum. I åtminstone det förstanämnda fallet, Andorra, finns det en ganska stark rörelse åt det hållet. Dels därför att landet är det största och rikaste av småstaterna (med ca 75.000 invånare, en yta stor som Vänersborgs kommun och en ekonomisk omsättning som överstiger t.ex Maltas), dels för att landet, sedan det kollektivanslöts, förvandlats till en demokratisk stat med folkvalt parlament.


Är det småländer som Åland och Andorra vi ska hoppas på, i den sista gnuttan hopp om att Lissabonfördraget ska gå i graven? Det mesta tyder nog tyvärr inte det, men det sista som överger en, det är ju hoppet...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tony Johansson - 16 april 2010 08:37

Islandska RUV, motsvarigheten till svenska SVT, rapporterar grundligt om utbrottet i Eyjafjallajökli, eller Eyjafjällsjökeln. Det finns också tecken på att Katla är på väg att vakna, vilket snarare brukar vara regel än undantag efter Eyafjällsjökelns...

Av Tony Johansson - 12 april 2010 23:54

I dag har jag sett kort från systerdotterns mage. Däruti växer en lillsnoddas sig stark och det är förstås en liten triangel (eftersom dess mor var en vinkel). Mycket bensprattel enligt både barnmorska och systerdottern.   Så nu förbereder jag mi...

Av Tony Johansson - 5 april 2010 23:18

Ibland låter det som att vissa politiker, också inom mitt parti, tar opinionsmätningar och dylikt på lite för stort allvar. Alla vill tillhöra en vinnare och ingen vill vara impopulär. Därför tolkar MP just nu mätningarna som ytterst tillförlitliga, ...

Av Tony Johansson - 1 april 2010 00:34

Dags för lite påskledighet. Tänker tillbringa helgen i stugan tillsammans med nära och kära. I nästa vecka är det full fart igen, med bl.a. studiebesök, Regionstyrelsemöte och ett par träffar i Stockholm. Funderar även på en sväng till Uppsala, men d...

Av Tony Johansson - 30 mars 2010 00:09

Dagarna är fulla av göromål och när det är så, så är det rejält skönt att koppla av med något helt annat än politik framåt småtimmarna. I kväll har jag därför suttit och totat ihop en liten vaggvisa i speldoseformat för trötta själar: http://...

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Blogkeen
Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se