Alla inlägg under juni 2008

Av Tony Johansson - 24 juni 2008 19:26

I förmiddags fick jag punktering på cykeln. Hade just varit ute på udden och tittat vid fyren, när jag, i höjd med Grinstads lutande kyrka upptäckte att luften gått ur bakdäcket.


Som tur är, har ju dagen burit sol i sitt sköte, så det blev trots allt en ganska skön promenad, kånkandes på cykeln i ca 1 mil. Hade lite kaffe i termosen, och tog en del extra pauser på väg hem, men det gick fint trots allt.


I kväll ska jag ägna mig åt TV- apparaten. Underbart charmiga TV- deckaren Mord och mysterier, eller om ni så vill, Morden i Midsomer, kommer ju i kväll...

Av Tony Johansson - 19 juni 2008 08:49

I och med midsommar går jag på en skön veckas semester. Och det blir inga fler sammanträdesrum förrän i augusti. Ska bli skönt med lite paus, faktiskt.


Det finns många trevliga sammanträden, men i bland är det skönt med en paus...

Av Tony Johansson - 19 juni 2008 08:18

Dagens ledare i DN redovisar på ett fränt och avslöjande sätt varför de anser FRA- lagstiftningen i grunden är så fel. Själv känner jag mig förbannad på de så kallade liberalerna i alliansregeringen. Folkpartister och Centerpartister - hur kan ni överhuvudtaget se det som en liberal åtärd att införa en lagstiftning som tillåter FRA att likt en halvtaskig guldgrävare sitta och vaska fram potentiella hot genom att godtyckligt sålla sig igenom hela älvstranden?  Skillnaden är förstås att medan guldgrävaren åstadkommer stor lokal skada och skändar dem som råkar bo vid stranden, så åstadkommer FRA- lagen en skada över hela landet, och skändar mer än 9 miljoner människor. FRA- lagen kommer kränka alla oss, som använder oss av mejl, SMS och mobiltelefonprat när vi kommunicerar med våra medmänniskor.


Uppfattar ni det som liberalt, ni allianspersoner som säger er företräda en liberal hållning? De flesta av oss ser lagstiftningen som ett totalitärt påfund passandes länder som Vitryssland och Nordkorea.


Och vad blir alliansregeringens nästa steg? Kommer man låta sprätta upp alla kuvert för att kunna läsa sig till och se om någon av invånarna sänt otillbörliga brev till varandra? Kommer våra julkort granskas i en krypteringsmaskin för att se om det gömt sig några dolda kodmeddelanden därpå? Det är ju i praktiken så ni gör med den digitala kommunikationen.


Efter gårdagens beslut framstår det med allt större tydlighet att (mp) är riksdagens enda liberala parti, precis som  Peter Eriksson och Peter Rådberg säger.


Federleys och Johanssons återremiss bidde bara en tummetott, ett tomt retoriskt knep utan substans, för att undslippa den värsta kritiken. Så visst stämmer det - efter FRA är (mp) de enda riktiga liberalerna i landets riksdag.

Av Tony Johansson - 18 juni 2008 22:34

Ryssland, taggat till tusen, förpassade Sverige ut ur fotbolls- EM. Men svenskarna kan ändå vara nöjda med sin insats. Kanske inte i dag, men i EM i stort. Man utklassade Grekland i första matchen, och spelade nästan jämnt med Spanien. Sedan tog det slut.


I dag var det tydligt att det var Ryssarna som var de mentala vinnarna, redan från start. Redan fem minuter in i matchen kändes det som att Sverige skulle få det väldigt tufft. Och tufft fick de.


Men häng inte läpp, deppa inte ihop. Snart är det OS- fotboll, med ett damlag som på förhand är betydligt starkare än på många år. Ingen idé att gräma sig över förlorade matcher, bättre att blicka framåt.


För övrigt vinner Holland kvartsfinalen över Ryssland, det är jag övertygad om.

Av Tony Johansson - 17 juni 2008 22:44

Häromdagen skrev jag ett inlägg apropå (sd):s språng upp över 4% i SIFO- mätningen. Det gav många repliker. För att försöka förtydliga mitt resonemang kring varför jag finner (sd) ha så fundamentalt fel, skriver jag detta inlägg.


Grunden ligger inte i att (sd) kritiserar integrationspolitiken. Det gör jag också, Sverige har långtifrån lyckats på det området. Det jag vänder mig emot är deras främlingsfientliga såkallade lösningar. I en värld där jag som grön vill tala mig varm om migrationens betydelse för mänsklighetens utveckling, talar (sd) om stängda gränser, särskiljande regler och assimilering. En politik för en polisstat i gamla Sovjetsfären, inte en politik anpassad  för 2000- talet.


Så länge människan funnits, har vi förflyttat oss. Det har berikat oss och givit oss förutsättningar för en långsiktigt positiv ekonomisk utveckling. Och fastän (sd) och andra förnekar det, är vårt framtida välstånd beroende av att vi för en aktiv och öppen politik på det internationella migrationsområdet. Sverige är bara ett av alla länder i Europa som brottas med låga födelsetal, vilket utan invandringen skulle leda till en åldrande och på sikt minskande befolkning. Och med det följer minskade skatteintäker och mindre slantar till att upprätthålla välståndet.


Om vi inte visar oss öppna och toleranta mot dem som väljer att söka sig hit, trots ett klimat präglat av regn och rusk och till stora delar totalt mörkerlagt om vintrarna, så kommer det menligt att påverka förutsättningarna för en stabil ekonomisk utveckling.


Ta bara läkarbristen. Hade vi inte haft förmånen att en del av de flyktingar som kommit hit de senaste åren haft läkarutbildning, så hade krisen varit total i dag. Detta då de svenska utbildningsplatserna i modern tid alltid varit för få relaterat till de utökade behov som följer av en åldrande befolkning. Här har en öppen migrationspolitik lett till att problemen kunnat undanröjas. Men skulle vi stänga gränserna skulle det ta kanske 10 år, sedan står vi där med jättelika problem. Vi klarar helt enkelt inte kompetensförsörjningen.


En ökad global migration ger oss också en ökad förståelse för varandra. Människan har alltid varit en nyfiken och upptäckande varelse, en varelse som vill se sig om efter nya platser och uppleva nya erfarenheter. Förmodligen är det därför som både mina och (sd)- sympatisörernas förfäder sökte sig hit en gång i tiden.


Själv är jag jäkligt stolt över att ha några droppar utspätt blod från Vallonien, Finland och Norge flytandes i ådrorna, och då talar jag bara om de sista fem - sex generationernas förflyttningar i min släkt. Ändå känner jag mig väldigt väldigt svensk, precis som andra och tredje generationens invandrare känner sig typiskt svenska, trots en stolthet kring sina bakgrunder.


Visst finns det problem inom integrationspolitiken. Själv är jag överhuvudtaget frågandes kring begreppet integration. Jag vill tala migration. Människor förflyttar sig, vissa av fri vilja, andra är på flykt. Så har det alltid varit, och ett är säkert - de länder som visat sig ha en öppen och tolerant attityd har alltid vunnit på det. Därför är (sd):s främlingsfientliga hållning både passé och farlig för det svenska samhällsbygget.

Av Tony Johansson - 17 juni 2008 22:20

Allting är som gröt framför ögonen.

Dags att plocka ur kontaktlinserna för kvällen, förmodar jag...


Dimmig Tony

Av Tony Johansson - 17 juni 2008 21:37

SVT:s genom tiderna proffsigaste och mysigaste programledare, Ingela Agardh, avled i dag efter en längre tids sjukdom. Med ett hjärtligt skratt, genuin värme, ironi och humor kombinerat med raka och stundtals vassa frågor fick Agardh både intervjuobjekt och TV- tittare att känna sig varmt välkomna. Sådant är mycket ovanligt, ja nästintill unikt. Bland dagens programledare är det bara Susanne Axell som i sina bästa stunder lyckas sprida nästan samma känsla för sina gäster och tittare.


Mitt absoluta favoritminne med Ingela Agardh finns som klipp på youtube, och är hämtat från en intervjuserie som hon höll under mitten av 90- talet. Söker ni skratt så är klippet som gjutet, här flabbar och flamsar både programledare och gäster så till den milda grad att programmet mynnar ut i ett gemensamt asgarv från både publik och scen. Ändå (eller kanske just därför) är programserien något av det bästa som någonsin gjorts i direktsändning i svensk TV. Ett underbart klipp från ett underbart program, helt enkelt!

Av Tony Johansson - 17 juni 2008 21:23

Det krävs en stor portion politiskt mod, och en liten dos av jävlaranamma, för att våga gå emot partilinjen när man sitter som tungan på vågen i en viktig omröstning. De relativt unga centerpartistiska riksdagsledamöterna Fredrik Federley och Annie Johansson visade prov på detta mod under dagens debatt om den beryktade FRA- lagen. Istället för att snällt vika ner sig stod man fast vid sina principer, och yrkade återremiss. Hedervärd insats, verkligen!


Samtidigt är frågan vilken inverkan återremissen kommer få på lagstiftningen? En kommitté som följer FRA:s verksamhet känns långtifrån tillräckligt för att skydda personers integritet. Blir det inte i själva verket fler kockar i samma sörjiga soppa? Jag återkommer i frågan när jag läst det återremitterade förslaget.


Vidare vill jag ösa beröm över Miljöpartiets ledamot i Försvarsutskottet, Peter Rådberg. Han har gjort ett fantastiskt skickligt jobb i denna fråga!

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11
12
13 14 15
16
17 18 19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards