Alla inlägg under april 2008

Av Tony Johansson - 14 april 2008 19:06

Miljöpartiets regionfullmäktigegrupp ställde sig för ett par veckor sedan bakom positionsskrivningen gällande den framtida primärvårdsutvecklingen.


Med positionsskrivningen i beaktande kommer vi närmre en reform som utgår från befolkningens behov av ett ökat fokus på förebyggande insatser, ett möjliggörande av evidensbaserade komplementära inslag i primärvården och en ersättningsmodell som innebär nej till fortsatt pinnstatistiksersättning, och i stället ja till ersättning för kvalitét. En reform, så fjärran den läkarlistning som just nu förekommer i Stockholm, att det frånsett detaljen om vårdval, i grunden rör sig om två helt olika system.


Den västsvenska modellen kommer, om den genomförs med handlingskraft, innebära att invånarna i regionen kommer märka av hur hälso- och sjukvården kommer närmre, och blir mer tillgänglig. Invånarna kommer också aktivt kunna välja vilken vårdcentral man vill gå till, och på den centralen slippa betala patientavgift. Blir man missnöjd med tillgängligheten, kan man ta sin peng och söka sig till en annan vårdcentral. Genom detta skapar vi ett incitament för att vårdcentralerna börjar arbeta med patientperspektiv.


En av de stora skillnaderna, jämfört med Stockholm, är att ersättningsnivån inte kommer vara densamma för alla patienter - i områden som är hårt socioekonomiskt utsatta och med sämre hälsotillstånd, typ nordöstra Göteborg, ges en högre peng. Detta för att göra det attraktivt att även människor från dessa områden blir listade. Ingen godkänd vårdcentral kommer heller få neka en patient att lista sig. Att vårdtunga, äldre människor premieras med en högre vårdpeng är också en självklarhet, eftersom de defacto är i behov av mer vård än en 25-åring.


Primärvården har utvecklats genom åren, av samtliga sjukvårdsbesök görs ca 60% i primärvården i dagens Västra Götaland (sämst är det i Göteborg). Målet är att öka täckningsgraden till 80%, något som det gamla systemet saknar tillräckligt med incitament för att göra. I dag kostar det i princip inte vårdcentralerna en endaste krona extra, att frångå sitt ansvar och neka en människa vård. I dag hänvisas därför alltför många alltför enkelt till sjukhusen. På så vis får faktiskt skattebetalarna betala dubbelt för vården, man betalar fullt ut ersättning för en primärvård som sedan inte mäktar med sitt ansvar, vilket innebär att sjukhusen överbelamras och blir i behov av ökade skattemedel.


Rätt genomförd, är jag övertygad om att primärvårdsreformen kommer innebära såväl startskottet för en hälso- och sjukvårdsutveckling i grön riktning, som en fullständigt nödvändig reform att genomföra, om vi ska klara de påfrestningar som vården kommer känna av om ca 15-25 år. Det är dags att tänka långsiktigt - även i hälso- och sjukvårdspolitiken...

Av Tony Johansson - 13 april 2008 19:01

Helgens årsmöte för (mp) Väst blev en av de lugnaste och vänskapligaste tillställningarna hittills, detta trots många intressanta frågor, ordförandeval och en mängd ändringsförslag (främst från mp Borås). Men samtalstonen var hela tiden hjärtlig, och det utmärkta presidiet benade ur alla svårigheterna.


Nedan, en bild på styrelsens nye ordförande, Laila Åkerberg, och hennes företrädare Peter Rådberg. Båda två är bland mina absoluta favoriter i partiet. Båda tillhör den slags människor som sprider oerhört mycket positiv energi kring sig, utan att ge avkall på bestämdhet eller fast ideologisk drivkraft.

Laila och Peter


Av Tony Johansson - 10 april 2008 23:32

Nu reser jag hemifrån några dagar, är hemma igen på söndag. I morgon är jag i Göteborg på hälso- och sjukvårdsgrupp, och övernattar i Vänersborg, då jag ska hjälpa till med incheckningen till mp Västs årsmöte som äger rum i Vänersborg på lördag. Även natten till söndag blir det övernattning i Vänersborg, eftersom vi har kursdag där under söndagen, och jag ska hjälpa syrran med fikat mm.


Räknar med att skriva något på bloggen på måndag kväll, efter jobbet, nästa gång.


Ha det fint tills vi hörs, allesammans!

Av Tony Johansson - 10 april 2008 12:58

Har i dag lagt sista touchen på den lilla power point- presentation som jag kommer hålla om Västra Götalandsregionens politiska organisation, dels på söndagens kursdag, dels i samband med en träff med mp Dalarna ett par helger längre fram. Har inte gjort så särskilt många sådana presentationer tidigare, men efter litet trixande fick jag nog ihop ett lagom långt bildspel på ca 10 bilder. Känns skönt att det är klart, det hela har varit lite av en surdeg som inte hunnits med.


I eftermiddag tänkte jag ta lite kompledigt, och gå ut och njuta av vårsolen. Må fint allesammans!

Av Tony Johansson - 9 april 2008 19:18

... men nu bär det hemåt från Vänersborg för i dag. Budgetsnurrorna gör mig snurrig för tillfället...

Av Tony Johansson - 8 april 2008 21:03

Det är inte okej att släppa visionerna till förmån för politiska kompromisser. Däremot är det okej med politiska kompromisser om de i förlängningen ökar chanserna att få igenom visionerna.


Den devisen bör du följa om du sitter i förhandlingar med andra partier. Den devisen är också anledningen till att undertecknad stödjer förslaget om primärvårdens utveckling. Jag ser den reformen som en möjlighet att på sikt få igenom visioner om en hälso- och sjukvård som ser hela människan. En hälso- och sjukvård som fokuserar på upphovet till ohälsa, snarare än att lindra symptomen.

Av Tony Johansson - 8 april 2008 19:38

Här följer ett tv- tips för i kväll. Slå på SVT 24 kl 20.00 Där kommer Erik Fichtelius fråga ut de fem statsministrarna från Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge i ett rundabordssamtal om miljö, klimat, tillväxt och det nordiska samarbetet i en globailserad värld. Förhoppningsvis blir det en spännande timma.


Personligen är jag särskilt intresserad av Jens Stoltenberg från Norge och Geir Hilmar Haarde från Island. Stoltenberg därför att han leder en rödgrön koalitionsregering, Haarde därför att jag har lite svårt att få kläm på vad han egentligen tycker i miljöfrågorna. Han känns inte lika karismatisk som sjävständighetspartiets förre ledare, Davið Oddsson, men sånt är ju inte alltid av betydelse.

Av Tony Johansson - 7 april 2008 21:54

Dagens färd för OS- facklan genom Paris fick ett abrupt slut - den slocknade. Det rapporterar Sveriges Radio i dag. Det ter sig alltmer som att OS- facklans färd genom världsstäderna blir en jättemanifestation mot Kinas förtryck. Hoppas SOK förstår värdet i att fortsätta manifestationen även på plats i Kina, förslagsvis genom knappar eller mönster på kläderna.

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards