Alla inlägg under mars 2008

Av Tony Johansson - 6 mars 2008 21:49

Sjukhusläkarnas egen megafon, tidningen "Sjukhusläkaren" inehåller i senaste numret artiklar som anklagar Region Skåne för Putin- metoder, sett till arbetet med att diskutera en sammanslagning av universitetssjukhusen i Malmö och Lund.


Möjligtvis har en del av läkarna på sjukhusen arbetat för länge i denna hierarkiska organisation, och får med tiden svårt att komma ihåg att de arbetar som utförare i en demokratiskt vald och finansierad organisation. De är utförare, det är politikerna som är satta att företräda befolkningens behov. Men när politikerna, i syfte att tillvarata befolkningens behov, börjar ifrågasätta den hierarkiska organisationen så blir megafonen, "Sjukhusläkaren" bara plump i sin kritik.


Region Skåne måste naturligtvis, som alla andra landsting och regioner, se till att få så stor andel av befolkningens behov som möjligt tillgodosedda, för de pengar som befolkningen via skattsedeln är villiga att betala. Processen för att nå dit har varit att låta primärvården få ett utökat ansvar, eftersom det är primärvården som har hand om första linjens sjukvård. Och det är i många fall inom primärvården det brister i dag. Därför måste vi satsa på den, både i Skåne, i Västra Götaland och på de flesta övriga håll.


Till tidningen Sjukhusläkaren vill jag framföra - det är inte rimligt att ha två fullvärdiga universitetssjukhus på knappt två mils avstånd. Det är resursslöseri med folks skattepengar, det är möjligtvis en patientfokuserad verksamhet, men det är absolut ingen verksamhet uppbyggd med patientperspektiv.


Tiden är förbi då god sjukvård hör samman med hur flotta sjukhusbyggnader som finns där. Den bästa sjukvården, för dem som är svårt sjuka, är den som kan göras så nära hemmet som möjligt, och i dag utförs ingrepp i hemmet, som för bara några tiotal år sedan utfördes på stora akutsjukhus. Med den utvecklingen måste devisen bli - mer hembesök i stället för att krama sjukhusbyggnader.


En dag hoppas jag att även sjukhusläkare finner fördelar med ökad tid för patienter, ökad möjlighet att verka så nära den sjuke som möjligt, och därigenom bidra med en positiv anda i förändringsarbetet. Möjligtvis är det en generationsfråga. Läkarutbildningen i Linköping inger hopp för framtiden...

Av Tony Johansson - 5 mars 2008 18:17

Ska det hållas en medlemsomröstning eller inte om huruvida (mp) ska stryka kravet på utträde ur EU eller inte? Kring detta råder nu en febril debatt inom Miljöpartiet.


Här följer en uppmaning från undertecknad till partiets kongressombud:


***************************'


En medlemsomröstning om utträdeskravet bör genomföras snarast efter kongressen, förutsatt att det organet godkänner intentionen med en medlemsomröstning. Påbörja den redan i sommar, och räkna rösterna i slutet av augusti.


Varför tycker jag då detta? Anledningarna är flera:


1. Det ökar engagemanget inför EP- valet

Oavsett inställning, så kommer en medlemsomröstning öka engagemanget inför EP- valet. I dag kan jag namnge kanske fem medlemmar som känner sig motiverade i västsverige (om man bortser från ev kandidater) att lägga tid och kraft på valrörelsen till EU- parlamentet. Om vi genom omröstningen bidrar till att sätta EU- frågan på agendan i partiet, så är jag övertygad om att engagemanget kommer öka, vilket gynnar partiet, oavsett resultat i omröstningen, och lär innebära en bättre valrörelse och en förhoppningsvis starkare representation i EU- parlamentet.


2. Vi får ett hum om medlemmarnas inställning

Jag är osäker på hur en medlemsomröstning om utträdeskravet faller ut. Men det kommer ge en fingervisning om hur inställningen i partiet är. Förmodligen är det betydligt jämnare än vad som tidigare kongressomröstningar visat.


3. Vi får en chans att utforma valkampanjen till EP- valet utifrån medlemmarnas inställning

Väger en omröstning mycket jämnt, bör sådant naturligtvis tas hänsyn till vid utformningen av valplattform och annat till EP- valet. Om det är en knapp övervikt för att behålla utträdeskravet kan det ändå vara läge att inte ha utträdet som en portalparagraf. Om det finns en knapp övervikt för att stryka utträdeskravet, bör ändå de aspekter och farhågor som utträdesförespråkarna lyfter fram finnas med som en väsentlig del i materialet.


4. Vi slipper en surdeg

I och med att flera riksförtroendevalda gjort utspel i frågan (både för- och emot), så lär frågan förbli en surdeg så länge vi inte genom en medlemsomröstning visat vart partiet står. Media kommer pressa både utträdesförespråkare och förespråkarna för att slopa utträdeskravet mycket hårt, om partiet inte ger medlemmarna möjlighet att välja väg. En surdeg som förmodligen kommer följa oss med in i valrörelsen 2010, och leda till trovärdighetsproblem. Ger medlemsomröstningen ett resultat att utträdeskravet ska slopas, kommer utträdesförespråkarna ha god tid på sig att formulera bra svar på kniviga frågor. Likadant kommer företrädarna för att utträdeskravet ska slopas att kunna fila på bra svar att klara sig ur situationen, om resultatet av medlemsomröstningen innebär att utträdeskravet ska bli kvar.


5. Vi undviker kollaps

Surdegar och konflikter försvinner inte bara för att man väljer att skjuta på dem (vilket tydligen många förespråkar). Alltför många gånger har man i vårt parti blundat för konflikter, och hoppats att de skulle gå över, och nästan var gång har det resulterat i mycket stora slitningar och påfrestningar. Surdegar och konflikter som man väljer att skjuta framför sig, växer sig i regel större och större, leder till misstro, splittring, sönderfall och i värsta fall en total kollaps. Ett nej till en snabb omröstning innebär tyvärr bara vinster för våra politiska motståndare.


Så lär av tidigare misstag - rösta för en snabbt genomförd medlemsomröstning, när du åker till kongressen som ombud.

Vänliga hälsningar Tony Johansson, Mellerudsbo och aktiv Miljöpartist sedan 1994, som kommer följa kongressen via internet och TV.


Av Tony Johansson - 3 mars 2008 20:29

Om bara några minuter börjar tredje episoden i SVT Dramas serie "Kungamordet". Ruskigt bra TV- drama, som man hoppas ligger långt från verkligheten. Samtidigt vet man ju med sig, att många kvinnor dagligen utsätts för liknande fysisk misshandel dagligen i det här landet.


Om jag finge hoppas på något i mitt parti, så är det att vi på riks kunde utarbeta en strategi, gärna tillsammans med övriga partier, för att motverka förtryck likt dessa, som begås i så många svenska hem, och där medmänniskor väljer att inte låtsas om problemet...

Av Tony Johansson - 3 mars 2008 20:15

Är det bara jag som saknar tiderna då Melodifestivalen var en kväll om året, och man kunde fokusera på att sitta tillsammans i soffan och rata, hata eller gotta sig åt låtarna? Nuförtiden, med alla kval och sånt, hinner åtminstone inte jag med att följa vad som händer och sker.


Ändå - visst finns det väl en njutning i att minnas gamla höjdpunkter och lågvattenmärken? Oftast blir det just de sämsta låtarna man minns med störst förtjusning :-)

Av Tony Johansson - 3 mars 2008 00:48

Lise och Birgitta är ute och klimatkampanjar i morgon och Göran ska vara med på tisdagen istället. Så jag och Stefan blir ensamma i Vänersborg i morgon. Nåväl, det mesta inför tisdagens Regionstyrelsemöte är förberett, så förhoppningsvis kan jag sitta och fila på det sista i verksamhetsberättelsen inför partiets årsmöte. Lite annorlunda måndag, helt enkelt...

Av Tony Johansson - 2 mars 2008 19:51

Rapport rapporterar att Medvedev får mellan 60 och 70% i dagens ryska presidentval. Därmed behövs ingen andra valomgång, för denne Putins handplockade kandidat.


Oket på Dimitrij Medvedevs axlar blir tungt att bära, eftersom han efterträder en av Rysslands genom tiderna mest omtyckta presidenter. Och även om valet säkerligen präglats av en del röstfusk, så skulle förmodligen Mevedev ändå sopa banan med sina konkurrenter, just på grund av det faktum att han handplockats av Putin.


För det ryska folket väntar nu mer av den politik som på olika sätt präglat landet de sista sju - åtta åren. Ekonomiskt väntar förmodligen fortsatt tillväxt och en starkare medelklass. Demokratiskt väntar förmodligen fortsatt minskad tolerans för oliktänkande. Ekologiskt väntar förmodligen, åtminstone av de rapporter jag fått, ett starkare stöd för EU:s linje i klimatfrågan. Ryssland är i det avseendet förmodligen beredda att vara mer progressiva än exempelvis USA. Med tanke på mitt tidigare inlägg om svartvitt perspektiv, så kan jag därför bara konstatera att Ryssland inte går vare sig en ljus eller mörk framtid till mötes. Verkligheten ligger, som oftast, någonstans mitt emellan himmel och helvete...

Av Tony Johansson - 2 mars 2008 19:37

De där blågröna sakerna som ersätt de gamla utedassen, hur pass mysiga är dom egentligen? I går var jag på matfestival, och gjorde ett mycket oaptitligt besök i en sådan plastig tingest. Vände i dörren, det stank, och valde att knipa tills jag lyckades finna något mer inbjudande och mindre tillfälligt utrymme att uträtta mina behov på.


Nåväl - här kommer en liten vers om dessa plastiga avträdesanordningar som av någon händelse döpts till Maja, Baja- Maja.

(all eventuell likhet med verkligheten är rent tillfällig)

* * * * * * * * *


Jag är ett avträde

kommer med invit.

Så om du nödig är

fyll mig full med skit.


Många är dom bakar

som rinner och brakar.

Men det var länge sen

någon hitta hit.


Stod ett tag i Hudiksvall

utanför en krog,

där la nån en unik knall

så jag nästan dog.


Folk med breda arslen

borde nog bli varse,

så dom i alla fall

mera papper tog.


Jag har varit i Kitzbühel

på en slalombar,

Öl och sprit med magnecyl

får på magar fart.


Både gamla unga

fick mig börja gunga

följt utav stoj och yl,

välte jag då:

- Hahaha, se där välter ja,

och träck och skit och sprit och kräk

nu flyter ut på stan.

För hahaha, ty sådan är jag,

när dumma mänskor våldför sig på mig hämnas jag.


När jag stod i Ödeshög

kom en liten tant.

Hon var inte särskilt hög

nådde ej min kant.


Vilket taskigt läge

hon fick hämta stege,

släppte en mycket hög,

brak sen och försvann.


Sen stod jag i Mellerud

vid en sjöbodsbrygg,

där var det rätt hårda bud

och tysken han var stygg.


Han sket hårda knyten

jag fick hål i botten,

började läcka ur,

var ej längre snygg.


Nu står jag i ensamhet

långtbort i en skog,

var jag är nog ingen vet

och jag har fått nog.


Nu ska jag omsadla,

jag ska börja plocka

lortar ifrån älgar

och flytta in till stan,

sen ska jag börja sälja

potenskur till japan.





Av Tony Johansson - 2 mars 2008 19:20

I bland hade jag önskat att jag kunde sätta mig och vara lika naiv som jag var när jag var ny i politiken. På den tiden var allting bra eller dåligt, svart eller vitt. Men ju längre man är engagerad, desto mer grå blir nyansen, och desto oftare hör man sin inre röst tänka "å ena sidan" och "å andra sidan". Risken, när man börjar väga för- och nackdelar mot varandra, är att man tenderar att bli velig.


Just nu känner jag mig velandes kring frågor som hur Västra Götalandsregionen ska utveckla primärvården, hur (mp) ska hantera frågan om alliansens tandvårdsförsäkring och hur jag själv ska ställa mig till mitt partis utspel om en förstatligad socialtjänst. Och då har jag bara talat socialförsäkrings- och hälsofrågor.


I mitt eget parti brukar jag känna mig kritisk till hur företrädare ser frågan om EU- utträde eller inte, eller Medborgarlön eller inte, ur ett svartvitt perspektiv. De nyanser, med vilka jag försöker belysa frågeställningarna, brukar inte finnas utrymme för i debatten. Å andra sidan brukar jag själv anklagas för ett svartvitt perspektiv när det är dags att tala spårburen trafik i Borås, eller mitt obetingade stöd för en kärnkraftsavveckling. Antar att jag är lika god kålsupare som någon annan.


Ibland kan jag inte låta bli att tänka på, att om den naive fick råda, så skulle något i alla fall bli gjort. I bland åt det bättre hållet, i bland åt det sämre. I en värld där den velige råder, springer oftast utvecklingen den beslutande ur händerna. Undrar vad hemligheten är för att få en så grön politik som möjligt?


Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards