Alla inlägg under februari 2008

Av Tony Johansson - 13 februari 2008 17:43


Börjar med att varna för ett mastigt och långt inlägg.


I dag beslutade Hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen att införa nya riktlinjer för fosterdiagnostik och preimplantatorisk genetisk diagnostik (PGD) i rutinsjukvård inom regionens hälso- och sjukvård. Redan där är det svårt att hänga med i resonemanget, jag vet, men jag ska försöka förklara vad det handlar om...


I dag erbjuds fostervattenprov och moderkaksprov för gravida kvinnor över 35 år, eller andra kvinnor med kända svåra ärftliga sjukdomar eller stor oro för ev missbildningar hos fostret. Sådana prov innebär en viss risk för graviditetsförlust (ca 1%), och ingångsläget i samtalen i det av Peter Lönnroth ledda program- och prioriteringsrådet har varit att så kallade NUPP/KUB- tester, som är säkrare, skall kunna ersätta ett flertal av de fostervattenprov och moderkaksprov som görs i dag. Metoden NUPP/KUB består av ett ultraljud där man mäter fostrets vätskespalt för att se om den är bredare än normalt. Genom att kombinera ultraljudsundersökningen med ett blodprov och dessutom räkna in mammans ålder, kan man beräkna risken för att fostret har eventuella kromosomavvikelser eller allvarliga missbildningar.



Att frågan är etiskt svår, beror på att man genom NUPP/KUB- test tydligt kan säga om ett foster riskerar födas med Downs Syndrom eller ej, vilket skapat oro för att människor i framtiden väljer att abortera foster av den anledningen. Birgitta Swensson på Etiksekretariatet redovisade tydligt att kommittén vill se stärkt stöd för gravida kvinnor med foster som löper risk att födas med Down Syndrom, för att motverka att antalet aborter ökar av den anledningen. Samtidigt betonades kvinnans fria rätt att själv fatta beslut om sin kropp.



I dag erbjuds NUPP/KUB ej inom den offentliga vården. Samtidigt går undersökningen att köpa privat för omkring 3000 kr, något som omkring 10% av det totala antalet gravida kvinnor nyttjar. Bland dem som i dag nyttjar den privata vården, ser man dock att det främst är kvinnor som ej befinner sig i riskgruppen, som nyttjar vården. D v s kvinnor under 35 år, och utan några kända svåra sjukdomar.



Efter en stunds diskussion valde HSU att besluta införa NUPP/KUB för gravida kvinnor över 35 år, samt för dem där det finns särskilda risker. Efter införandet kommer det hela utvärderas. Man passade samtidigt på att betona att det är viktigt att det är den gravida kvinnan och hennes partner som själva väljer om de vill genomgå fosterdiagnostik eller inte.



Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade också att erbjuda metoden preimplantatorisk genetisk diagnostik, så kallad PGD, i regionens sjukvård. Metoden utförs på befruktade ägg och endast om föräldrarna bär på anlag för en allvarlig ärftlig sjukdom som innebär att det finns en stor risk för barnet att få en genetisk sjukdom eller skada. En om möjligt ännu svårare fråga, etiskt sett. PDG , har – under vissa förutsättningar – varit tillåtet i Sverige i ett tiotal år. Men inte att välja HLA -typ. Det har varit förbjudet att "skräddarsy" ett barn med vissa egenskaper, i det här fallet en viss HLA -typ. Men sommaren 2006 trädde en ny lag i kraft. I den proposition som ligger till grund för lagändringen står det att preimplantatorisk diagnostik med HLA -typning är tillåtet "om synnerliga skäl föreligger". Lagen har på grund av sin formulering mynnat i en lång diskussion bland jurister på Socialstyrelsen, för att belysa vad ett "synnerligt skäl" är för något. Behovet av PDG- behandlingar beräknas uppgå till 16 par per år. Kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag om återremiss.


Frågeställningar som den jag redovisar ovan, är mycket svåra ur flera perspektiv. Det går att göra allt mer för allt fler, men ibland måste den etiska frågan ställas kring om nyheten är önskvärd, och om den är det, för vem den ska gälla? Frågorna är många, inom hälso- och sjukvården. Förhoppningsvis lyckas politikerna fatta någorlunda väl avvägda beslut...



Av Tony Johansson - 12 februari 2008 20:56

Den gångna veckans medvetna val att tona ner mitt politiska engagemang på fritiden tycks ha givit effekt. Magen krånglar inte lika mycket, och de sumpsvarta blaffor jag lagt, har bara visat sig någon enstaka gång de sista dygnen. Skönt!


Skönt är det också, att upptäcka att man kan lägga krut på annat. Jag har varit vansinnigt kreativ de här kvällarna, men i annat än politik. Jag har snickrat på en hemsida, fortsatt skriva på en bok som jag haft liggandes och vilandes i en mapp i gamla datorn i över ett år. Har också hunnit besöka badhuset flera gånger, och simmat och mått gott.


Så här på en veckas distans ter det sig fullständigt riktigt att ha avsagt sig kandidaturen till PS, men det innebär inte att jag inte kommer ställa upp igen någon gång i framtiden...

Av Tony Johansson - 12 februari 2008 15:48

Sverige är en tämligen liten nation inom skidskyttet. Under många år gladdes vi åt allt som innebar poängplats i världscupen. Sedan blev vi bortskämda med framgångar, levererade av profiler som Magdalena Forsberg, Anna- Carin Olofsson och Björn Ferry. Och i dag, när svenska laget (en gravid Olofsson, Jonsson, Ferry och Bergman) gled i mål på en fjärde plats, var kritiken genast hård från kommentatorer. Domen är hård inom idrottsvärlden. Allt utanför pallen innebär tydligtvis fiasko. En trist inställning, tycker jag...

Av Tony Johansson - 12 februari 2008 10:33

Vänsterledaren Lars Ohly går idag ut och meddelar att han och hans parti inte är intresserade av att delta i alternativet till alliansen. Ohly menar enligt SVT Text att "det inte är ett framgångsrecept". En bedömning som han och Vänsterpartiet är tämligen ensamma om att göra.


En gammal klassisk term inom efterkrigstidens Sverige (typ sen 1818) har varit att samarbete ger styrka. Det visade sig inte minst i förra valrörelsen, där de partier som ställde upp med en gemensam ambition att bilda regering, också belönades med väljarnas förtroende. Som tur är, kan man konstatera att (v) inte behövs för att bilda ett slagkraftigt alternativ till alliansen, (mp) och (s) skulle, om opinionssiffrorna står sig, i praktiken ha möjlighet att bilda en majoritetsregering efter nästa val.


Samtidigt är det trist att (v) stakar ut sig själva från den politiska kartan. Många av partiets företrädare är jäkligt duktiga och drivande, flera av dem pragmatiskt lagda. För alla dem återstår nu att fundera över sin framtid i ett parti som säger nej till att vara med och arbeta fram ett slagkraftigt alternativ till alliansen...

Av Tony Johansson - 11 februari 2008 21:07

I Tyskland produceras vindkraftsel motsvarande 22 kärnkraftsreaktorer. I Sverige, som till ytan är betydligt större, produceras vindkraftsel motsvarande knappt en kärnreaktor. Sverige återfinns på den nedre halvan bland EU- länder när det gäller vindkraftsproduktion. Detta trots att vi är EU:s till ytan tredje största land. Ynkligt...

Av Tony Johansson - 10 februari 2008 00:34

Debatten om Miljöpartiets inställning till EU har blossat upp igen, inte minst efter gårdagens avsnitt av Ekots Lördagsintervju, där journalisten gjorde sitt jobb väl, genom att pressa Maria Wetterstrand i den enda frågan där de visste att hon skulle kunna känna sig pressad. Hon klarade sig ändå ganska bra (det är ju Maria vi talar om), genom att försöka styra över samtalet till en diskussion om funktion och innehåll.


Själv känner jag mig var gång frågan om EU- medlemskapet dyker upp till diskussion besvärad. Besvärad, därför att den frågan är den enda politiskt heta frågan där jag tycker partiet har fel. Det är dags att gilla läget, acceptera EU- medlemskapet och stryka utträdeskravet. Det är dags att gå från att snacka organisation, till att snacka funktion och innehåll. Att utforma en plan för att göra ett i och för sig allt för tungroddat EU grönare, inte för att lämna skutan...

Av Tony Johansson - 9 februari 2008 23:52

Satt och följde Melodifestivalens första deltävling i kväll, och konstaterar att min favorit före lyssningen, var densamma som när jag hört låtarna. Suzzie Tapper stod för den enda njutbara låten, och fick som tack för den insatsen en resa till Kiruna och ytterligare en uttagningsomgång.


I stället vann Amy Diamond och Christer Sjögren, den sistnämnde med en låt som känns stulen. Visst är det väl något av en låtstöld från en tidigare melodifestival (klicka på länken och titta ca 8 minuter in i klippet så får ni se och höra själva)?


Möjligtvis hade årets version ett Europa- tema, medan den gamla versionen hade ett sportigare tema. Men såväl melodi, sångröst som koreografi känns som vore det kopierat rakt av. Eller?


(detta inlägg är inte helt seriöst menat)

Av Tony Johansson - 9 februari 2008 15:56

Det är faktiskt väldigt skönt att bara vara ledig, stänga av mobil, strunta i mejlbox, och inte ägna en tanke åt de pappershögar som ligger prydligt staplade på mitt skrivbord i Vänersborg.


I dag har jag varit och simmat, men passade också på att tillbringa en rätt lång och avslappnande stund i bubbelpoolen. Sedan gick jag hem, tog fram klaviaturen och klinkade en stund, medan jag väntade på att tvätten i tvättstugan skulle bli klar. Knäppte på tv:n och såg slutet på skidskyttesprinten för herrarna, lagom för att se Tjudov glida in som guldmedaljör. Se där, den minst skottsäkre av alla duktiga ryssar, var den som höll ihop skyttet när det väl gällde. Kul och lite oväntat.


I kväll har jag absolut inga storvulna planer. Det blir att följa melodifestivalen, som nu rullar igång igen. Kommer hålla en tumme för att den modiga parkinson- drabbade Suzzie Tapper sopar banan med sin stillsamma och självutlämnande låt om mirakel. Är så less på tuggummipop och storvulna explosionsartade nummer. Vill se något lågmält och avskalat vinna den tävlingen i år, och varför då inte modiga Tapper, som alla vi som växte upp på 80- talet på något vis har en relation till...


Nej, nu är det dags att gå ner till tvättstugan, denna härligt lediga lördag...

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards