Alla inlägg under februari 2008

Av Tony Johansson - 16 februari 2008 17:05

Har varit ute och farit så många helger det senaste, så två lördagskvällar hemma i TV- soffan på raken känns riktigt skönt. Nästa helg är jag i Stockholm på ekonomimöte med Annika och Lena.


I kväll blir det därför åter att följa Melodifestivalen, och efter att ha läst kvällspressen så har jag utsett min favorit för kvällen. Så medan jag mumsar i mig klyftan från en svindyr vattenmelon, hoppas jag att Kebabpizza Slivovica blir lika maffigt balkan- svängig som låpttiteln utfäster...

Av Tony Johansson - 16 februari 2008 16:51

Tack Tina, som tipast om följande klipp med fnissigheter inför helgen. Det finns några riktigt roliga inslag i klippet...

Av Tony Johansson - 16 februari 2008 10:49

Förra veckan vattenskidor bland smältande snömassor i estniska Otepä. Denna veckan fyra nyanser av brunt i tjeckiska Liberec, nästa års VM- ort. Skidsporten är hårt märkt av klimatförändringarna...

Av Tony Johansson - 15 februari 2008 21:23

Okej, det heter Södra Älvsborgs Sjukhus nuförtiden, det vill säga SÄS. Men vi var en 15 - 16 miljöpartister som gjorde ett mycket givande studiebesök där idag. Vi fick en redovisning kring frågor som handlade om hur framtidens sjukhusvård skall organiseras. I en tid där man kan göra allt mer, men där vikande skatteunderlag inte medger några stora ekonomiska tillskott, så handlar det om att börja arbeta mer processinriktat. Att arbeta för en behovsstyrd vård, med bättre samverkan, ny fördelning av arbetsuppgifter och en mindre militärisk organisation.


Ett av de stora problemen med dagens sjukvård är att man aldrig brydde sig om att genomföra de processinriktade förändringsarbeten som genomfördes inom andra jämstora verksamheter under 70- och 80- talen. I stället höll man sig kvar till en hierarkisk struktur, där gränsdragningen mellan de olika professionerna, såsom läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, undersköterskor mm, förblev knivskarp, och där man inte valde att arbeta i team tillsammans kring patienterna.


Det är det som man nu försöker förändra på sjukhuset i Borås. Ett mödosamt, men nödvändigt förändringsarbete. En modell som lite grann liknar den modell jag såg för några år sedan höll på att införas på Nye Akershus Sykehus i Oslo.


Jag hoppas innerligt att arbetet kommer gå bra i Borås. Vi behöver ett gott exempel att visa upp, om jättekolossen Sahlgrenska Universitetssjukhuset någon gång ska gå att anpassa till en behovsstyrd vård...


En sak som är viktigt att tänka på dock, är att man låter medarbetarna vara en del i processen. Det är nödvändigt, eftersom förändringarna kommer innebära en stor omställning, en omställning som inte skådat de sista 50 åren för de anställda inom sjukvården. En omställning från patientfokus till patientperspektiv. Det finns en milsvid skillnad mellan patientfokus och patientperspektiv...

Av Tony Johansson - 14 februari 2008 23:10

I dag har jag skrivit ut och undertecknat revisorsberätteslen för mp Bollebygd. Jag sitter som revisor där. Uppryckningen har varit total i den avdelningen sedan Agnes, Pembe, Madeleine, Lisa, Birgitta och Kenneth bestämde sig för att ta itu med de problem som fanns där innan.


Den ekonomiska delen var helt klart bättre redovisad, men den stora uppryckningen har skett med verksamheterna. Våra företrädare i Bollebygd har aktivt deltagit i kommunpolitiken, man har fört en dialog med medborgarna, och genomfört flera kampanjer. Bollebygd är en bygd på gång just nu, sanna mina ord!

Av Tony Johansson - 14 februari 2008 22:22

I de här tiderna, när torsk, rödspätta och flera andra arter som förr var vanliga är på väg att dö ut, i de tiderna är det viktigt med en lyhördhet och förståelse för den oro som folk ute vid kusten känner. Det är inte er vi vill åt, vi som är pådrivande för hårdare regler och fiskestopp för vissa arter.


Det man kan vara kritisk mot, är de avarter som finns inom dagens industrialiserade fiske.  Avarter som resulterat i ett icke hållbart resurstagande ur våra vatten. Lite på samma sätt som jag är kritisk mot de värsta avarterna inom det industrialiserade jordbruket. Och i sanning - det är till viss del avarterna inom det industrialiserade jordbruket (som att föda upp gräsätare och småkrypsätare med fiskmjölsfoder), som lett till att problemet med de uttömda vattnen eskalerat.


Personligen är jag fashinerad av fisket, och det hav som format så många profiler. En av mina favoritdokumentärer just nu handlar om fiske och fiskare. En tänkvärd dokumentär som följer några fiskare långt upp i norra Norge. Ni kan se programmet genom att klicka på denna länken som tar er till NRK:s fantastiska webbtv- arkiv.

Av Tony Johansson - 14 februari 2008 00:16

Köpte en webbkamera för några veckor sedan. I regionen tas snart en resepolicy som innebär att vi ska jobba mer på distans i hemmet, och använda oss av digitala hjälpmedel för våra möten, så jag tänkte - kör till! Efter flera installationsproblem, då min hemdator använder sig av det helt okompatibla Windows Vista 64, har jag till sist fått ordning på eländet. Nåja, ordning och ordning.


Jag satte mig och skulle försöka smila in mig i kameran, men möttes av en bredgaddad haj på bildskärmen. Den rörde sig i och för sig i takt med mina ögon- och mun- rörelser, men i bilden syntes bara en stor tecknad haj med vassa gaddar. Så därför får jag väl sända ut ett varningens tecken till dem av er som jag kommer delta på digitalt möte med framöver. Ser ni en haj med lömskt grin och sylvassa gaddar, så är det bara jag...


Hajen Tony


Av Tony Johansson - 13 februari 2008 20:53

Dagens Uppdrag Granskning avslöjar återigen den slavhandel som försigår i dagens Sverige. Och slavhandlarprofitörerna är allt från däckhandlare till butikschefer. Om du misstänker att den som står och soterar däck, fejar hamburgerier eller bonar golven på Hemköp blivit utnyttjade av denna moderna form av slavhandel, kräv att träffa ägaren till verksamheten och våga ställ frågor kring om de är medvetna om svensk arbetslagstiftning.


Visst, jag blir förbannad på de som driver de firmor som tvingar anställda att arbeta utan ledighet eller semester, för en spottstyver. Men jag blir ännu mer förbannad, rentav förgrymmad, på de slavhandlare som utnyttjar dessa utsatta själar, och av ren snikenhet väljer att blunda för att den inhuyrda städfirmans arbetare jobbar för slavlöner. Vi talar nämligen om företrädare för några av Sveriges starkaste varumärken, som Hemköp och Burger King. Om jag vore med i de företagens ledningar, skulle jag genast tvinga de handlare och restaurangchefer som driver sådan smutsig verksamhet och samtidigt utnyttjar varumärkenas goda rykte, om jag vore med i företagsledningen skulle jag obönhörligen åka dit och endera kräva ett chefsbyte, eller skruva ner företagsemblemet från de firmorna.


Att inget händer, trots all uppmärksamhet, är bara ett betyg på att dagens samhälle är så egofixerat, att medelsvensson skiter i sina medmänniskor, trots att slavliknande förhållanden finns mitt ibland oss. Så ett gemensamt "Skämmes, ta mej fan", med en förhoppning om att vi alla slutar blunda och se mellan fingrarna, utan att vi handlar genom att sluta handla av de firmor som missköter sig.

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards