Direktlänk till inlägg 13 september 2007

Dilemmat med decentraliserade läkemedelskostnader

Av Tony Johansson - 13 september 2007 19:39

Politikerna i de flesta av landstingen och regionerna har under år förespråkat decentraliserade läkemedelskostnader. I många fall är det bra, därför att vi vet att överförskrivningen är stor i landet, inte minst här på västkusten. Det märks inte minst om man kollar på det stora antalet mediciner som står och går ut ur datum hemma hos medborgarna. Man märker det också på andelen mediciner som lämnas in till miljöstationerna, och då räknar man ändå med att det finns ett stort mörkertal som slängs i soppåsar mm.


Samtidigt blir man varse om dilemmat i det decentraliserade ansvaret, när historian om Kalle Dejemyr spelas upp i media. En 20- årig kille med dödlig sjukdom, vars medicin är så dyr att sjukhuset beslutar dra in den, trots bevisade effekter.


När det gäller extrema fall finns i dag ett kommunalförbund mellan vissa av de större landstingen/regionerna. Hittills har samverkan rört sig om en protonstrålningsanläggning för vissa mycket specifika former av cancer, som bl a Västra Götalandsregionen är delaktig i. En anläggning som ligger i Uppsala, och som är så unik, att anläggningen hittills är unik i Norden. Kanske bör regioner och landsting även samverka när det gäller behandlingar för såpass udda diagnoser, att behandlingskostnaden årligen ligger på omkring 10 miljoner kronor.


Någonstans dyker tanken upp: - Vi kan inte med gott samvete lägga mångmiljonbelopp till forskning varje år, utan att ha råd att tillämpa de metoder och mediciner som forskats fram. Därför måste landsting och regioner ta ett samlat ansvar för att lösa sådana här speciella situationer.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tony Johansson - 16 april 2010 08:37

Islandska RUV, motsvarigheten till svenska SVT, rapporterar grundligt om utbrottet i Eyjafjallajökli, eller Eyjafjällsjökeln. Det finns också tecken på att Katla är på väg att vakna, vilket snarare brukar vara regel än undantag efter Eyafjällsjökelns...

Av Tony Johansson - 12 april 2010 23:54

I dag har jag sett kort från systerdotterns mage. Däruti växer en lillsnoddas sig stark och det är förstås en liten triangel (eftersom dess mor var en vinkel). Mycket bensprattel enligt både barnmorska och systerdottern.   Så nu förbereder jag mi...

Av Tony Johansson - 5 april 2010 23:18

Ibland låter det som att vissa politiker, också inom mitt parti, tar opinionsmätningar och dylikt på lite för stort allvar. Alla vill tillhöra en vinnare och ingen vill vara impopulär. Därför tolkar MP just nu mätningarna som ytterst tillförlitliga, ...

Av Tony Johansson - 1 april 2010 00:34

Dags för lite påskledighet. Tänker tillbringa helgen i stugan tillsammans med nära och kära. I nästa vecka är det full fart igen, med bl.a. studiebesök, Regionstyrelsemöte och ett par träffar i Stockholm. Funderar även på en sväng till Uppsala, men d...

Av Tony Johansson - 30 mars 2010 00:09

Dagarna är fulla av göromål och när det är så, så är det rejält skönt att koppla av med något helt annat än politik framåt småtimmarna. I kväll har jag därför suttit och totat ihop en liten vaggvisa i speldoseformat för trötta själar: http://...

Presentation

Omröstning

Vilket humorgäng är roligast av följande?
 Knäpp Upp
 Hasse & Tage
 Nöjesmassakern
 Helt Apropå
 Lorry/Yrrol
 Reuter & Skoog
 Detta har hänt
 Kvarteret Skatan
 Hipp hipp
 Solsidan

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Blogkeen
Följ VG- Tony Johansson * * * If you want green - vote green * * * med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se